Persoonlijke ontwikkeling

Verbinding met anderen is een eerste levensbehoefte. Soms is verbinding, communicatie en samenwerking binnen je werk, familie of sportclub helemaal niet vanzelfsprekend laat staan gemakkelijk. Dit kan lastig zijn. Waar je normaal gesproken problemen makkelijk oplost, kom je nu vast te zitten. Meestal roept het allerlei emoties op zoals frustratie, boosheid, je afgewezen of minderwaardig voelen. Of juist arrogantie: “jullie doen het maar mooi zonder mij” In de coachingsgesprekken krijg je helderheid en onderzoek je nieuwe richtingen om met de situatie om te gaan.

Relatie met jezelf

We zorgen aan de buitenkant goed voor onszelf. We zien er goed uit, sporten veel en hebben een mooi huis. Ondanks deze bijna perfecte buitenkant voelen veel mensen zich niet helemaal tevreden met zichzelf en met het leven dat ze lijden. Jezelf zien staan en accepteren zoals je bent is een mooi begin van een fijner leven. Of zoals iemand zegt: ik wil van mezelf op aan kunnen.

Plek

Als je binnen een groep of team functioneert, heb je daarbinnen je eigen plek. Deze plek is vaak een afspiegeling van de plek uit je gezin van herkomst en heeft een eigen dynamiek: ‘de grote zijn’ dat wil zeggen de steun van anderen en je leidinggevende zijn, het zwarte schaap zijn en de schuld krijgen van ingewikkelde zaken waar niemand meer grip op lijkt te hebben, onzichtbaar zijn, er ‘tussenin zitten’ als anderen een conflict hebben, je verlamd of te verantwoordelijk voelen, etc. Wanneer er dynamiek in je leven opduikt dan voelt dat vaak heel bekend en voor je het weet schiet je in je oude patroon. Deze ‘eerste reactiepatronen’ kun je gaan herkennen. Zo krijg je meer vrijheid in je keuzes en handelen.

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit krijgt steeds meer bekendheid en inmiddels heeft één op de vijf mensen de kenmerkende eigenschappen zoals opmerkingsbegaafdheid en verantwoordelijkheidsgevoel meegekregen. Wanneer je opgroeit in een omgeving die dit in jou herkent en je de juiste respons geeft dan zal het een zeer gunstig effect op je ontwikkeling hebben. Echter wanneer je te maken krijgt met onbegrip of afwijzing dan werkt dit remmend op je ontwikkeling en zal je dit merken doordat je problemen tegenkomt in je relaties of werk. Het erkennen van deze problemen die een gevolg zijn van hoogsensitiviteit biedt je de kans om jezelf beter te leren kennen en een oplossing te vinden.

Lees verder over coaching bij hoogsensitiviteit »

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid kent vele vormen. Zo kun je op bepaalde terreinen uitzonderlijk presteren en op andere onder het gemiddelde. Hoogbegaafdheid wordt niet altijd door de omgeving herkend. Mensen met dit kenmerk kunnen zich alleen voelen staan of onbegrepen voelen. Wanneer je hoogbegaafdheid erkent en jouw persoonlijke uitdagingen helder hebt dan kun je oplossingsstrategieën vinden en toepassen.

ADHD, ADD, Autisme

Deze kenmerken zien wij als een combinatie van stress, hechtingsverstoringen, hoogsensitiviteit en overgenomen meergenerationeel trauma.

Angsten overwinnen

Angst kun je hebben voor één iets zoals: spinnen, autorijden of kleine ruimtes. Een andere uiting van angst is een algemeen gevoel van angst wat op verschillende momenten opspeelt. Wanneer je in de emotie angst terechtkomt, heb je geen aandacht meer over voor wat er verder nog om je heen is. Door angst ben je je leven aan het inperken en er is maar één manier om dit te veranderen. Het is mogelijk om grip te krijgen op de angst en hiermee meer ruimte te krijgen om mee te doen in het dagelijkse leven.

Boosheid

Boosheid is een ondergewaardeerde en collectief onderdrukte emotie. Boosheid is een gezonde emotie als grenzen worden overschreden. Dit kan zijn door jezelf (door te hard werken en te weinig naar je eigen behoeftes te luisteren) of door anderen (waarbij je behoefte aan respect, integriteit, erbij horen of gezien worden niet wordt beantwoord). Het ontwikkelen en toelaten van gepaste boosheid is een voorwaarde voor een gezonde en levendige manier van zijn.

Bedroefdheid

Bedroefdheid gaat over gemis. Gemis kun je voelen als je ergens afscheid van hebt moeten nemen, of als iets er niet is terwijl je er wel naar verlangt. Gemis mits gezond beleefd kan zacht maken. Wanneer we er met compassie doorheen gaan dan ontvouwt zich daarna weer een nieuw aspect in ons leven. Wanneer we in gemis blijven hangen en er stagnatie is dan gaat gemis vaak over in wrok, negativiteit, zelfmedelijden en passiviteit.

Positieve emoties

Naast belemmerende emoties zijn er gelukkig ook positieve emoties zoals blij, tevredenheid, flow en bliss. Deze gevoelens brengen ons in een staat van zijn die makkelijk toegang geeft tot onze talenten en de beste versie van onszelf. Het is geen streven of doel op zich om deze emoties te ervaren. Ze vallen ons toe. Het beoefenen van gelijkmoedigheid, vrijgevigheid en vergevingsgezindheid helpen ons om te gaan met de uitdagingen van het leven en in het hier en nu te blijven ook als het even wat minder gaat.