Timemanagement: leer het van een meester

Sinds het moment waarop zijn dokter hem uitlegde dat hij niet lang meer te leven heeft, zet Randy Pausch alles op alles om het beetje tijd dat hem nog rest goed te gebruiken. Wie kan beter timemanagementtips geven?

Ongeveer een dag of tien nadat het boek ‘ The Last Lecture’ van professor Randy Pausch verscheen, was het al vrijwel uitverkocht (de eerste druk in april dit jaar bestond uit 400.000 exemplaren). Pausch is een hit in Amerika: uitgenodigd door Oprah en uitgeroepen tot persoon van het jaar (een van de drie) door de nationale tv-zender ABC.

Zijn instant populariteit dankt Pausch aan zijn laatste college dat hij in september 2007 gaf voor studenten en collega’s. Hij was toen nog professor aan de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh. Het gebeurt vaker dat een professor wordt gevraagd een lezing te geven alsof het zijn of haar laatste zou zijn. Wat zouden ze hun studenten willen vertellen als het de laatste keer zou zijn?

Kanker
In Pausch’ geval was dat in werkelijkheid ook zo, een jaar eerder had hij van zijn artsen te horen gekregen dat hij alvleesklierkanker heeft. De prognose was dat hij nog maar een aantal maanden een normaal leven zou hebben. De collegezaal zat vol en Pausch’ laatste college, dat op video is opgenomen, is sinds het op internet verscheen miljoenen keren bekeken.

Bijna net zo populair is zijn college timemanagement, dat hij eind jaren negentig al eens gaf en eind vorig jaar op verzoek herhaalde (de cursus is te zien op youtube , google video, vimeo etc.). Thema: wat te doen met een beperkte hoeveelheid tijd? Pausch heeft zich ontwikkeld tot expert.

Zo schreef hij zijn boek ‘The Last Lecture’ niet zelf, dat had teveel tijd opgeslokt die hij niet aan zijn familie, zijn vrouw en drie jonge kinderen zou kunnen besteden. Tussen de behandelingen door fietste hij voor zijn gezondheid een uur per dag, die tijd gebruikte hij om te bellen met een journalist die Pausch’ verhaal na 53 telefoongesprekken optikte.

Te kort
Fun, plezier, daar draait het volgens Pausch om. Dus, als je je werk niet leuk vindt, waarom stap je dan niet op? Het leven is te kort om met tegenzin naar je werk te gaan. Je tijd slim gebruiken is geen doel op zich, vindt Pausch. Het is een middel om plezier te hebben.

Dus: stel doelen, maakt to-do-lijsten, doe de stomste klus eerst en ruim je bureau op. En de allerbelangrijkste investering is een telefoon met speakerfunctie. Dan kun je doorwerken als je in de wacht staat. Een extra computerscherm (Pausch zelf gebruikt drie) werkt volgens hem ook goed. Dan blijft er meer tijd over voor de belangrijke dingen in je leven: je familie en vrienden.

Pausch gaat heel ver in het beschermen van zijn tijd, dat deed hij ook al voordat hij ziek werd. Zo had hij in zijn kantoor behalve zijn eigen stoel alleen een paar klapstoelen tegen de muur staan. Als bezoekers moeten staan, zijn ze eerder weg. Alleen als het bezoek nuttig is, worden de stoelen uitgeklapt. Vervelend is wel dat hij voor zijn timemanagementcursus de tijd neemt, het snoept meer dan een uur op van je tijd. Niet kijken op je werk dus.

Bron: VKBanen

Meer over Randy Pausch op Wikipedia »